5 bin 300 yıllık uygarlığın gizemini çözene 1 milyar dolar ödül

İndus Vadisi Uygarlığı’ndan Antik Bir Yazı Çözülmeye Çalışılıyor

Araştırmacılar, tarihi İndus Vadisi Uygarlığı’na ait olan antik bir yazıyı çözmeye çalışıyorlar. Bu uygarlık, M.Ö. 2600 ile M.Ö. 1900 yılları arasında günümüz Pakistan, kuzeybatı Hindistan ve kuzeydoğu Afganistan’ın büyük bir kısmını kapsayan Güney Asya’nın kuzeybatı kesimlerinde varlık göstermiştir.

İndus Vadisi Uygarlığı’na ait işaret ve sembollerden oluşan eski bir yazı, dünyanın en eski kentsel toplumlarından biri hakkında önemli ipuçları verebilir. Ancak henüz kimse bu yazıyı resmi olarak çözümleyememiştir. Bilgisayar bilimcisi Rajesh PN Rao, Hindistan kökenli ve şifre çözme uzmanı olarak kendini tanıtan kişilerden yazının çözüldüğüne dair birçok e-posta aldıklarını belirtiyor, ancak bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını söylüyor.

Şifreyi çözenlere Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinin başbakanı MK Stalin tarafından 1 milyon dolar ödül verileceği açıklandı. MK Stalin, “Yazıyı arkeoloji uzmanlarını tatmin edecek şekilde çözen kişi ya da kuruluşlara 1 milyon dolar nakit ödül verileceğini duyuruyorum” dedi.

İNDUS VADİSİ UYGARLIĞI HAKKINDA DETAYLAR

Yapılan bir çalışma, yazıdaki semboller ile antik Tamil çanak çömleklerinde bulunan semboller arasında önemli benzerlikler olduğunu öne sürdü. Harappan olarak da bilinen İndus Vadisi Uygarlığı, duvarlı ve tuğlalı şehirlerde yaşayan çiftçiler ve tüccarlardan oluşan yaklaşık 2 bin yerleşim yerini kapsayan bir uygarlıktı.

1920’lerde İngiliz ve Hintli arkeologlar tarafından keşfedilen bu uygarlık, geride hiçbir kıtlık ya da savaş izi bırakmamıştır. Dil, inançlar ve uygarlığın yapısı gibi sırların yazıdaki sembollerde saklı olduğu düşünülmektedir. Uygarlığın neden ve nasıl çöktüğü hala bir gizemdir.

Yaklaşık 4 bin yazının bulunduğu çeşitli nesneler arasında çömlekler, tabletler ve taş mühürler yer almaktadır. Her bir yazıda beş işaret ya da sembol bulunmaktadır ve genellikle uzun metinler değildir.

Araştırmacılar, taş mühürlerde ya da diğer nesnelerde bulunan sembollerin anlamlarını henüz çözemedi. Bazıları bunun erken Brahmi yazıları, Dravidya ve Hint-Aryan dilleri veya dini, ruhani veya büyülü anlamlar içeren erken Hindu kutsal yazılarıyla ilişkili olabileceğine inanıyor.

DİNİ YA DA RUHANİ ANLAM İÇERMEYEBİLİR

Bazıları ise sembollerin siyasi ya da dini anlamlar taşıdığını düşünmektedir. Bilgisayar bilimcisi Rao, sembollerin çoğunun ticaretle ilişkili olduğunu ve bu nedenle dini ya da ruhani bir anlam taşımadığını savunmaktadır.

Şimdiye kadar sembollerin başka bir dile çevrilebilecek eserleri bulunamamıştır.

Related Posts

Görüşme iptal edilmişti: CHP ‘komisyona’ ilişkin görüşlerini Kurtulmuş’a yazılı olarak sundu

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a Meclis’te terör örgütünün fesih sürecinin ardından kurulacak komisyona ilişkin görüşlerini yazılı olarak sundu.

Ayı merakı canına mal oldu

Romanya’nın ünlü Transfagaraşan yolunda, Posada-Vidraru Oteli yakınlarında meydana gelen olayda, motosikletiyle seyahat eden bir İtalyan turist, vahşi bir ayıyla tehlikeli şekilde yakınlaştı. Observator News’in aktardığına göre turist, ayıyı eliyle …

Murat Çalık ameliyata alındı

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ameliyata alındı.

Samsun’da kahvehanede demir sopalı saldırı

Samsun’un Canik ilçesinde bir kahvehanede çıkan tartışma, şiddet olayına dönüştü. Demir sopalarla darbedilen 23 yaşındaki K.G’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan 3 şüpheliden biri tutuklandı.

Sigara üretiminde zorunlu oldu: Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye’de sigara filtresi üretilecek tesis yerleri ile ilgili değişiklik yapıldı. Buna göre, üretim için kullanılacak olan tesis yeri organize sanayi bölgesi ya da sanayi alanında, en az 1000 metrekarelik kapalı alana sahip bir bina olacak şekilde olacak.

Naci Görür uyardı: ‘Yediye kadar deprem üretebilir’

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzurum’da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.