ABD’den dünyaca ünlü üniversite 60 milyon dolarlık darbe: İsrail’e karşı tepkilerin merkezine yerleşmişti

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, antisemitizmle mücadelede yetersiz kalan Harvard Üniversitesi’ne 60 milyon dolarlık federal hibenin kesildiğini duyurdu.

Harvard Üniversitesi ile Başkan Donald Trump yönetimi arasındaki gerilim devam ediyor. ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamada, “eğitim alanında medeni hakları koruma” amacıyla kararlı önlemler alındığı vurgulanarak Harvard Üniversitesi’nin antisemitizm ve ırk ayrımcılığı konusundaki başarısızlığı nedeniyle üniversiteye 60 milyon dolarlık hibenin sonlandırıldığı belirtildi. Açıklamada, “Trump yönetimi, kampüslerde ayrımcılığa asla izin verilmeyeceğini vurguluyor. Federal fonlar, tüm öğrencileri koruyan kurumları desteklemelidir” denildi.

Harvard ve Trump Yönetimi Arasındaki Anlaşmazlık

Trump yönetimi, göreve başladığı tarihten bu yana politikalarında değişiklik yapmayan üniversitelerin fon kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğini belirterek bazı üniversitelere uyarılarda bulundu. Yönetimin temel beklentileri arasında kampüslerde “antisemitizm (Yahudi karşıtlığı)” kabul edilmemesi yer alıyordu. 11 Nisan’da Harvard Üniversitesi’ne başvuran Trump yönetimi, üniversite yönetiminde reform ve yeniden yapılanmaya gitme çağrısında bulunmuştu. Ancak üniversite, 14 Nisan’da bu talepleri reddettiğini açıklamış, bunun üzerine üniversitenin 2.2 milyar dolarlık fonu ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedeli dondurulmuştu. Harvard Üniversitesi, hükümetin sağladığı fonların dondurulmasını engellemek için ABD Başkanı Donald Trump yönetimine dava açtığını duyurdu.

Trump, Üniversiteleri Yahudi Öğrencileri Koruyamamakla Suçlamıştı

İsrail’in Gazze’ye yönelik Ekim 2023 saldırılarının ardından ABD’deki üniversitelerde başlayan Filistin’e destek gösterileri hızla yayılarak ülke geneline yayıldı, Filistin’e destek veren öğrenci ve akademisyenlere kampüslerde şiddet uygulandı. ABD Başkanı Donald Trump ise üniversiteleri Yahudi öğrencileri koruyamamakla suçlamıştı.

Related Posts

CHP’li Emir: İmamoğlu’na Açılan Davada Amaç Sindirme

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Ekrem İmamoğlu’na açılan davanın amaçsız bir yargılama olduğuna dikkat çekerek, İmamoğlu’nun ve CHP’lilerin yargı tacizi ile susturulmaya çalışıldığını savundu. Emir, Milli Eğitim Bakanı’nın dilini de eleştirerek, görevden alınması gerektiğini belirtti.

161 milyon Nijeryalı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya

Nijerya hükümeti, ülkede yaklaşık 161 milyon Nijeryalının gıda güvencesinden yoksun olduğunu bildirdi.

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

AKP’li Metiner’den ‘terörist’ tepkisi: ‘Dün dünde kaldı’

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, “süreç”le ilgili yapılan eleştirilerde “terör” ve “terörist” ifadeleri kullanılmasından rahatsızlığını dile getirdi. Metiner, “Dünün kelimeleriyle ne yeni bir gün ve ne de yeni bir gelecek inşa edilir” dedi.

Ahmet Türk’ten Erdoğan’a teşekkür telefonu

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, terör örgütü PKK’nın silah bırakma süreci kapsamında yürütülen “Terörsüz Türkiye” adımına destek verdi. Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sürecin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Fransa Genelkurmay Başkanı Burkhard: Rusya Fransa’yı Avrupa’da baş düşmanı olarak görüyor

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Fransa’yı “Avrupa’daki baş düşmanı” olarak gördüğünü ifade etti. Burkhard, Rus uydularının uzaydaki manevralarının “uydularının yörüngelerini engellemek ve onları gözetlemek” amacıyla yapıldığını ifade etti.