İran-İsrail savaşı 11’inci gününde: Trump’tan kritik ‘Rejim değişikliği’ açıklaması

ABD, İran’ın Nükleer Programını “Yok Etti” İddiasıyla Saldırılar Gerçekleştirdi

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Trump’ın emriyle gerçekleştirilen saldırıların İran’ın nükleer programını “yok ettiğini” açıkladı. Saldırılarda İran askerleri veya halkı hedef alınmadı. ABD yönetimi barışı aradığını ve rejim değişimi amaçlarının olmadığını belirtti.

“Rejim Değişikliği” İddiası

Ancak Başkan Trump, yaptığı açıklamada rejim değişikliği ihtimalinin kapalı olmadığını belirtti. İran’a yönelik saldırılarda İsfahan, Natanz ve Fordo gibi nükleer tesislere yoğunlaşıldı ve İran medyası bu tesislere yapılan saldırıları doğruladı.

Trump’a göre, Fordo Nükleer tesislerine yapılan hava saldırısı sonucunda tesisin büyük hasar aldığı belirtildi. Trump, tesislerdeki hasarın büyük olduğunu vurgulayarak “yok etme doğru bir terim” şeklinde açıklamalarda bulundu.

ABD’nin saldırısında 7 adet B-2 hayalet bombardıman uçağı ve 14 adet GBU-57 sığınak delici bomba kullanıldı.

İran’dan Diplomasi Açıklaması

İran Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, ABD’nin saldırılarını İsrail’in diplomasiyi yok etmeye çalıştığı bir girişim olarak değerlendirdi. İravani, İran ile ABD arasında planlanan diplomatik görüşmelerin İsrail saldırıları nedeniyle engellendiğini belirtti.

Ulusal ve Uluslararası Gelişmelere İlişkin Uyarılar

ABD, yurt dışında yaşayan vatandaşları için “küresel uyarı” yayınladı. Orta Doğu’daki gerginliklerin turist veya Amerikalılar için risk oluşturabileceği vurgulandı ve dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Uluslararası Atomik Enerji Ajansı, İran’daki nükleer tesislerde radyasyon seviyelerinde bir artış yaşanmadığını belirtti. İran Kızılayı lideri de ABD saldırıları sonucunda ölü olmadığını açıkladı.

ABD’nin saldırılarının ardından İran ve İsrail karşılıklı olarak saldırılarına devam ediyor. Taraflar, birbirlerinin çeşitli hedeflerini vuruyor.

Related Posts

Elon Musk’ın gözü Trump’ın tahtında mı? Eski dostlar can düşmanı oldu

Trump ile Musk arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Musk’ın desteklenen yasa tasarısına yönelik sert çıkışı, Trump’tan doğrudan hedef alan bir yanıtla karşılık buldu. Yeni parti çağrısı, siyasi tehditler ve DOGE üzerinden yürüyen restleşme, iki milyarderin artık karşı cephelerde olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Motosiklet hırsızlığına 7 yıl hapis

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde müstakil bir evin bahçesinden motosiklet çaldığı iddia edilen sanık, “nitelikli hırsızlık” suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Azerbaycan’da Ruptly editörü Guseynova gözaltına alındı

Sputnik Azerbaycan’ın Bakü’deki ofisine giderek binada yapılan aramaları sokaktan görüntüleyen Ruptly video ajansının editörü Aytekin Nadirovna Huseynova gözşatına alındı.

Yeni bir kriz sessizce şehri sardı… Havaya bakmadan yürümek imkânsız!

Seul sakinleri şu sıralar şehirde yürürken sadece doğanın tadını çıkarmıyor; başlarını kaldırdıklarında, göz hizasında ya da adım attıkları “aşk böcekleri”yle karşılaşıyorlar. Görüntüleri sosyal medyada hızla yayılan bu haşereler, şehirde hem görsel bir rahatsızlık hem de tartışma konusu haline geldi.

Aykut Erdoğdu’nun tutukluluğuna ilişkin yeni gelişme… Avukat Ersöz: ‘Yetkisizlik kararı verilmesini talep ettik’

İBB’ye yönelik “yolsuzluk” iddialı soruşturma kapsamında tutuklanan eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun avukatı Hüseyin Ersöz, soruşturmayı yapmaya yetkili makamın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu ifade ederek savcılığa dilekçe sundu.

Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını kaldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla vize başvurusu reddedilen kişilere itirazda bulunma hakkının kaldırılacağını duyurdu.