İzmir’de kestane bitme noktasına geldi: Gelirimiz kısıtlandıkça kısıtlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kestane Kanseri ile Mücadelede Üreticilere Destek Sağlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda üreticilerin üretim koşullarını iyileştirmek için desteklerine devam ediyor. Küçük Menderes Havzası’nın önemli gelir kaynaklarından biri olan kestanede oluşan kestane kanseri hastalığıyla mücadele için harekete geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kestane kanseri ile mücadele kapsamında Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerinde toplam 30 mahallede bin 634 kestane üreticisine; 4 bin 575 litre ardıç katranı, bin 938 kilogram göztaşı ve 6 bin 239 litre ekipmanların dezenfeksiyonu için sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) desteği sağladı. Sahada görevli ziraat mühendisleri, malzeme desteğinin yanı sıra üreticilere kestane kanseri ile doğru mücadele için uygulamalı eğitim verdiler.

“Hem Dağıtım Hem Eğitim”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli ziraat mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin hızla yayıldığını belirterek “Bu çalışmaya 2018 yılında başladık. Üreticilerimize ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği veriyoruz. İlk sene büyük dal budama makasları, testere gibi yardımlarımız da oldu. Bunlarla beraber kestane kanseri ile nasıl mücadele edileceğiyle ilgili eğitimler verdik. Öncelikle hastalıklı dokunun altından beyaz doku görünene kadar temizliğinin yapılması, ardından üç birim ardıç katranı ile bir birim göztaşını karıştırıp macun haline getirerek, budama sonrası temizlenen açık yaralara sürülmesi gerektiğini anlattık. Hastalıklı olan dalların kesilmesi sırasında kullanılan ekipmanın, başka bir ağaçta kullanılmadan önce sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmesi gerektiğinden bahsettik. Dönem dönem bu eğitimleri tekrarlıyoruz. Bu sene de hem dağıtım yapıyoruz hem bu eğitimleri tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Rekolte Düşüşler Başladı”

Öncelikli hedeflerinin hastalığın yayılmasını engellemek olduğunu belirten Elvan Hatipoğlu, “Bu bir mantar hastalığı. Bu mantar sporları uygun ortamlar olduğunda çok kolay yayılabiliyor. Önceliğimiz bu hastalığın yayılmasını engellemek. Üreticilerimiz de mücadeleyi öğrendi, nasıl yapması gerektiğini benimsedi. Kestane hem yüksek yerlerde, hem yamaç yerlerde yetişiyor. Çok da değerli bir ürün. Rekoltede düşüşler başlamıştı. Şimdi bu uygulamayı yaptığımız alanlar kendini toparlamaya başladı. Tabii ki kestane üretimine çok büyük bir katkısı olacak” ifadelerini kullandı.

“Kestanenin Geleceği İçin Mücadele Ediyoruz”

Çalışmaları değerlendiren Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestanede yaşadıkları en büyük sorunun kestane kanseri olduğunu söyledi. Aksu, “Bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Kestane bizim için önemli bir gelir kaynağı. Ancak hastalık nedeniyle gelirimiz kısıtlandıkça kısıtlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza şimdiden teşekkür ediyorum. Sorunlarımızı ilettiğimiz zaman duyarlı olarak geliyorlar, ilgileniyorlar. Yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kestanenin yok olmaması en büyük temennimiz. Ege Bölgesi’nin en kaliteli, en lezzetli kestanesinin de bu bölgeden çıktığını söylerler” diye konuştu.

“Çaresizliğe Son Vermek İçin Çaba Harcıyoruz”

Kirazlı üretici Bilal Karakaya, kestane kanseri hastalığı nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşadıklarını belirterek “Mücadele etmek zorundayız ama henüz çözümü bulamadık. Başarılı bir mücadele ekonomimize olumlu etkiler yapacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Gönderdikleri malzemelerle mücadele ettik ancak daha etkili yöntemler arayışında olmaya devam ediyoruz. Belediye yetkililerine teşekkür ederiz, süreci takip ediyorlar ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar” dedi.

Related Posts

161 milyon Nijeryalı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya

Nijerya hükümeti, ülkede yaklaşık 161 milyon Nijeryalının gıda güvencesinden yoksun olduğunu bildirdi.

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

AKP’li Metiner’den ‘terörist’ tepkisi: ‘Dün dünde kaldı’

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, “süreç”le ilgili yapılan eleştirilerde “terör” ve “terörist” ifadeleri kullanılmasından rahatsızlığını dile getirdi. Metiner, “Dünün kelimeleriyle ne yeni bir gün ve ne de yeni bir gelecek inşa edilir” dedi.

Ahmet Türk’ten Erdoğan’a teşekkür telefonu

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, terör örgütü PKK’nın silah bırakma süreci kapsamında yürütülen “Terörsüz Türkiye” adımına destek verdi. Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde sürecin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Fransa Genelkurmay Başkanı Burkhard: Rusya Fransa’yı Avrupa’da baş düşmanı olarak görüyor

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Fransa’yı “Avrupa’daki baş düşmanı” olarak gördüğünü ifade etti. Burkhard, Rus uydularının uzaydaki manevralarının “uydularının yörüngelerini engellemek ve onları gözetlemek” amacıyla yapıldığını ifade etti.

Srebrenitsa Soykırımı’nın 7 kurbanı daha bu yıl toprağa verilecek

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırplar tarafından yapılan soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen soykırım kurbanlarından 7’si daha bugün düzenlenecek cenaze töreninin ardından toprağa verilecek. Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 772’ye yükselecek.