Trabzon turizminde yangın endişesi: ‘Kayıt dışı oteller denetlenmiyor’

Trabzon’da Turizm İşletmelerinin Denetiminde Yangın Endişesi

TRABZON – Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından gözler Trabzon’daki diğer otel ve konaklama tesislerine çevrildi. Son 15 yılda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle canlanan turizmde, denetimi yapılamayan kayıt dışı konaklama işletmeleri güvenlik sorunu oluşturuyor.

Özellikle ahşap ve ahşap kaplama yapıların yoğun olduğu Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl’de yangın endişesi tartışılmaya başlandı. Bölgedeki turizm işletmecileri, Uzungöl’de yangına karşı titizlikle alınan önlemleri savunuyor. Uzungöl’de 24 saat hazırda 2 itfaiye aracının bulunduğu belirtilirken, bölgedeki yapıların genellikle 1-2 katlı olması olası bir yangında tehlikeyi azaltıyor.

‘Uzungöl’de Ruhsat Almayan İşletmeler Kapatılacak’

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Uzungöl’de alınan tüm önlemlere rağmen ruhsatı bulunmayan işletmelerin turizm sezonuna kadar ruhsat almaması durumunda kapatılacağını söyledi.

Tok, “Uzungöl’de Büyükşehir Belediyemizin 2 tane itfaiye aracı var. İşletmelerin çoğu gerekli önlemleri almış durumda. Bölgede 300’e yakın işletme bulunmakta ve bunlardan yarısı ruhsat almış durumda. Diğer yarısı ise yeni sezon öncesi ruhsatlarını alacak. Tüm önlemler alınsa da yangın riski bulunmakta. Turizm İşletme Belgesi olmayan işletmeler kapatılacak. Valilik bu konuda komisyon kurdu ve sezon başlamadan önce belgesini almayan işletmeler kapatılacak. Bundan sonra daha fazla hassasiyet gösterilecek” dedi.

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Uzungöl’de ruhsatsız işletmelerin yaz sezonuna kadar kapatılacağını açıkladı.

‘Ruhsatlı Bir Otelde Bile İhmalller Bulunuyorsa Kaçak Otelleri Siz Düşünün’

Uzungöl ve şehir merkezindeki otellerde güvenlik önlemleri denetlenirken, en büyük riskin kayıt dışı konaklama tesislerinden geldiği belirtiliyor. Trabzon Oteller Birliği’ne göre, kayıtlı otellerin 2 katı kapasiteye sahip olan kayıt dışı otel ve konaklama tesisleri hiçbir denetime tabi olmadığı için yangın riski taşıyor.

Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, kayıt dışı işletmelerin Turizm İşletme Belgesi almak için gereken maliyetli önlemleri almadığını öne sürdü. Aksu, kayıt dışı işletmelerin çoğunun yangın yönetmeliğine uygun olmadığını belirterek, “Ruhsatlı bir otelde bile eksiklikler bulunurken, denetlenmeyen kaçak otellerde neler olabileceğini düşünün…” değerlendirmesinde bulundu.

‘Kayıt Dışı Denetlenmeden Güvenlik Sağlanamaz’

Kartalkaya’daki facia sonrası Trabzon Valiliği’nin kayıtlı otelleri denetlemeye başladığını belirten Aksu, kayıt dışı işletmelerin denetime girmemesinin büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Aksu, tüm işletmelerin denetlenmeden güvenli turizm sağlanamayacağını vurguladı.

Turizmin her yönüyle titizlikle denetlenmesi gerektiğini belirten Aksu, “Turizm, insanların canlarını sizlere emanet ettiği bir sektördür. Misafirlerimizin can güvenliği bizim için en yüksek önceliktir. Bunu sağlamak için tüm denetimlere ve gerekliliklere hazırız. Misafir güvenliği herhangi bir maliyetten daha değerlidir. Ancak, yanı başımızda denetime tabi olmayan kaçak işletmelerin hizmet vermesi, sadece rekabeti değil aynı zamanda büyük riskleri de beraberinde getiriyor, hem insan hayatını hem de ülke turizmini tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

‘Kaçak İşletmelerde Facia Durumunda Sorumlular Mülki Amirlerdir’

Kaçak işletmelerde insan sağlığını tehlikeye atan bir durum yaşanması durumunda hiç kimsenin hesap veremeyeceğini belirten Aksu, şunları söyledi:

“Kaçak işletmelerde bir facia yaşanırsa, sorumlular denetimi yapmayan tüm mülki amirler olacaktır. Bu sektörde hizmet vermek isteyen herkes belgelerini ve gerekli yükümlülüklerini yerine getirerek bu alana girmelidir.

Şu anda bir büyük otel sadece yangın yönetmeliği için 40 milyon lira harcadı. Valilik denetimleri sonrasında kayıt dışı otellerin denetlenmesi talebini ileteceğiz. Güvenli olmayan oteller, rekabette haksızlığa sebep oluyor. Güvenli olmayan işletmeler sektörü olumsuz etkiliyor. Tedbirler almadan felaket yaşanmasını dilerim.”

Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, kaçak işletmelerin denetlenmediği için büyük risk taşıdığını belirtti.

Related Posts

Murat Çalık ameliyata alındı

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ameliyata alındı.

Samsun’da kahvehanede demir sopalı saldırı

Samsun’un Canik ilçesinde bir kahvehanede çıkan tartışma, şiddet olayına dönüştü. Demir sopalarla darbedilen 23 yaşındaki K.G’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan 3 şüpheliden biri tutuklandı.

Sigara üretiminde zorunlu oldu: Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye’de sigara filtresi üretilecek tesis yerleri ile ilgili değişiklik yapıldı. Buna göre, üretim için kullanılacak olan tesis yeri organize sanayi bölgesi ya da sanayi alanında, en az 1000 metrekarelik kapalı alana sahip bir bina olacak şekilde olacak.

Naci Görür uyardı: ‘Yediye kadar deprem üretebilir’

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzurum’da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Dünya turuna çıkmaya hazırlanan Türk pilot dağa çakıldı: ‘Kanlar içerisindeyiz, yardım edin’

TC-RTO kuyruk tescilli M20J tipi uçağıyla dünya turuna çıkan pilot Demirci, Bayburt yakınlarında dağa sert iniş yaptı. Kazada pilot ve yanındaki iki yolcu yaralanırken, Demirci’nin telsizle yardım çağrısı yaptığı öğrenildi.

Özgür Özel hakkında fezleke: Yargıtay üyelerine gösterdiği Can Atalay tepkisi nedeniyle açılan dava gerekçe gösterildi

Özgür Özel hakkında fezleke: Yargıtay üyelerine gösterdiği Can Atalay tepkisi nedeniyle açılan dava gerekçe gösterildi