Trakya Birlik’in ayçiçeği fiyatına üreticiden tepki

Edirne’de ayçiçeği üreticileri, Trakya Birlik’in 2025/2026 sezonu için açıkladığı 28 bin TL’lik avans fiyatının, maliyetleri karşılamadığını belirterek tepki gösterdi. Üreticiler, sahadaki gerçek yağ oranına göre ton başına elde ettikleri gelirin 26 bin TL’nin altında kaldığını ifade etti.

Trakya Birlik, yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürününe göre ton başına 28 bin TL avans fiyatı açıkladı. Ancak Edirne ve çevresindeki çiftçiler, ortalama yağ oranının yüzde 35-39 arasında olduğunu ve bu nedenle satış fiyatının 25 bin 900 TL civarında gerçekleştiğini belirterek, fiyatın beklentilerin gerisinde kaldığını vurguladı.

Edirne Lalapaşa İlçe Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, “Trakya çiftçisi üç yıldır iklim değişiklikleri nedeniyle ağır kayıplar yaşıyor. Bu yıl erken ve düşük fiyat açıklaması ile birlikte borsa fiyatlarının da düşmesi, üreticileri zor durumda bıraktı. Açıklanan 28 bin TL, sadece kağıt üzerinde bir rakam. Gerçek satış fiyatı ton başına 25 bin 900 TL civarında. Geçen yıl üretim yüzde 22 oranında azalmıştı. Bu gidişle ayçiçeği tarlada bulunamayabilir” dedi.

Related Posts

İzmir’de Taksi Araçları İçin Yenileme Düzenlemesi Geliyor

İzmir’de taksici esnafının beklediği araç yenileme düzenlemesi ile ticari taksilerin yaş sınırı 9+3 formülüyle uzatılacak. 2016 model taksiler, yeni düzenleme ile 2028 yılına kadar trafikte kalabilecek. Esnaf, bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyor.

Trump, Zengezur Koridoru’nu Görüşecek

ABD Başkanı Trump, Aliyev ve Paşinyan ile Zengezur Koridoru hakkında görüşmelere başlıyor.

Muğla’da Alım Garantili Çiçek Üretimi İle Ekonomi Destekleniyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Köyceğiz’in Beyobası Mahallesi’nde başlatılan alım garantili çiçek üretimi projesi ile kentin estetiğini güzelleştirirken yerli üreticilere de önemli ekonomik destek sağlıyor. Proje kapsamında 27 milyon adet çiçek üretildi ve 23 milyon TL tasarruf sağlandı.

Trendyol’dan KOBİ’lere Dijital Destek

Trendyol, Dijital Usta projesiyle gençleri e-ticaret alanında eğiterek KOBİ’lerin dijitalleşmesini destekliyor.

İstanbul Havalimanı’nda Rekor Yolcu Sayısı

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 2 Ağustos’ta 282 bin 70 yolcu ile rekor kırıldığını açıkladı.

İŞ Bankası otel zincirine ortak oluyor

Otelcilik sektöründe adından sıkça söz ettiren The Stay zincirine Türk finans dünyasından önemli bir ortak geldi.