Üreticiyi zirai don tüketiciyi fiyat vurdu

Yaz Mevsiminde Kiraz Yetersizliği ve Yüksek Fiyatlar

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Bu yaz mevsiminde en çok aranan meyve kiraz oldu. İzmir, Manisa, Denizli, Kütahya gibi yerlerde hasat sona erdi ancak tüketiciler yeterli miktarda ürün bulamadı. Tezgahlardaki düşük kaliteli kirazlar tüketicileri memnun etmedi, kaliteli olanlar ise 600-700 TL arasında fiyatlandı. Piyasada satılan pahalı ‘Napolyon’ ve ‘Salihli’ cinsleri de düşük kaliteli olarak görüldü.

Türkiye’de en son kiraz hasadı Hadim ilçesinde gerçekleşiyor. Konya, son yıllarda en çok kiraz üreten şehir olmasına rağmen ürün miktarı oldukça az. Nisan ayındaki zirai don olayı nedeniyle %75’ten fazla kayıp yaşandığı tahmin ediliyor.

Fiyatlar Yüksek Ancak Ürün Az

Nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk hava meyve ağaçlarında büyük zarara yol açtı. En çok zararı kiraz ağaçları gördü. Az miktardaki kirazlar yüksek fiyatlarla satılıyor ancak ürün miktarının az olması üreticileri de zor durumda bırakıyor.

Tüketiciler kiraz eksikliğiyle karşı karşıya kaldı. Yüksek fiyatlar ve düşük kaliteli ürünler tüketicilerin kiraz tüketimini azalttı. Pazarlarda kilosu 150-300 TL arasında değişen düşük kaliteli kirazlar bulunurken, marketlerdeki iyi kaliteli kirazların fiyatı 500-700 TL arasında değişmektedir. Denizli’de Honaz kirazı büyüyemedi ve satılamadı; Amasya’da ise yarışmalar ve festivaller düşük ürün miktarı nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Konya’dan Yüksek Kaliteli Kirazlar Yolda

Konya’nın Hadim ilçesi önemli bir kiraz üretim bölgesidir. Hadim Ziraat Odası Başkanı Tefik Ateş, bazı bölgelerde %80’e varan kayıplar olduğunu ve ürünün büyük kısmının ihraç edileceğini belirtti. İç piyasada fiyatların 400 TL’den başlaması beklenirken, içeride fiyatların yüksek olacağını dile getirdi.

Türkiye’de Birinci Sıradayız

Türkiye kiraz üretimiyle dünyada birinci sırada yer alıyor. Ancak kiraz ihracatında üçüncü sıradadır. Ülke, Uzak Doğu ülkelerine yönelik ihracatı artırmak için politikalar uygulamaktadır.

Farklı Türlere Yüksek Fiyatlar

Yaz meyvelerinde genel olarak yüksek fiyatlar görülmektedir. Zirai don, şeftali, nektarin ve kayısı gibi birçok çeşitte zarara yol açtı ve fiyatları yükseltti. Yeni dünya ve erik çeşitlerinde de fiyatların düşmeyeceği öngörülmektedir.

Related Posts

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

EPKD yenilenebilir enerji maliyetini revize etti

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti EPDK tarafından revize edildi.

İstanbul’da deniz taksiye yüzde 275’e varan zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Haziren ayı toplantısında deniz taksi ücretlerine zam yapıldı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından BAE’ye 5 yıldız

Birleşik Arap Emirlikleri, ekonomik gücüne ve maliye politikalarına duyulan uluslararası güveni yansıtan önemli bir başarıya imza attı. Fitch Ratings, S&P Global ve Moody’s Investors Service’ten üst düzey bağımsız kredi notları alan BAE, bu …